Skinemax и крем карамел

posted by on 2011.11.22, under Uncategorized
22:

Ако и вие сте от щастливците родени някъде в началото на 80-те години, то това видео е едновременно синтез на детството ви и ода за него. По-точно тази част от онова време, белязана от внезапната поява на кабеларките и още по-важно – на кварталния видео клуб. Широкият нов западен свят на неограничените възможности нахлу в необремененото ми 11-12 годишно съзнание, което скокна нащрек сякаш близнало лимонтузу.
Какви бяха лошите страни? Внезапното подменяне на наличните визуални и културни ценности, с такива идващи от телевизията. Нещо, което ако се случи днес, дава на бъдещия порастнал оскъден шанс за умствена зрялост. За щастие, телевизията тогава, дори и с най-ужасните си предавания, целеше предоставяне на информация и развлечение à la Всяка неделя и Монти Пайтън, а не на низки страсти и … да, дезинформация.

Западната култура замени от раз българската, която и не предприемаше нищо против това. Какво му оставаше на един свеж тинейджър освен да се впусне в този нов свят, смилайки не само ТВ-то, но и книги, история, мода. Фантазията беше стимулирана на max и, поне в мен, се зароди мечта: да живея по 5 години във всеки един от градовете-идоли. Ню Йорк най-напред, после Лондон, Берлин, Мадрид…тоест, идеята за живот извън БГ я има от ранна възраст, но не защото тук е зле, а от чисто любопитство.

Видео е събрало китка герои на тогавашното време и добрите страни на ТВ поколението. Изведнъж до Алиса, Ян Бибиян, Бенджи, Закс и Звездния Принц се наредиха сюрия яки мъжаги и красиви еманципаторки, Уендздей от Семейство Адамс, Мълдър и Скъли, Батман и Кърмит. Да не пропускаме и личния ми суперстар, агент Купър и неговата Лора Палмър. Гледайки Skinemax, някъде там, в привидния рандъмнес, започва да мирише на току-що изпечения крем карамел на мама. Това видео ми е близко, мило, особено сега, когато промитите ни от Биг Брадър и SAW8 мозъци (започват да) осъзнават голямата черна дупка на съвременната култура, излизаща топла-топла от поточната линия.
Възможно е и да идеализирам онези времена, особено като се има предвид, че сега избирам да не притежавам телевизор, а старото видео вкъщи е непоправимо прашлясало. Но крем карамелът на мама си остава най-добрият. Особено с правилната музика.

Tracklist:

Com Truise – Norkuy
Depakote – Tummler
Martial Canterel – For Us
Fulgeance – Glamoure
Daedelus – Penny Loafers
Teebs – Why Like This
Laurel Halo – Embassy
Games – Strawberry Skies
d’Eon – Transparency
FOE – A Handsome Stranger Called Death (Com Truise Remix)
Games – Shadows In Bloom
White Car – No Better
Gatekeeper – Forgotten
The Hasbeens – You And Me
Ford & Lopatin – Emergency Room
Rainbow Arabia – Mechanical
oOoOO – Burnout Eyess
VHS Head – Motions
Outer Limits Recordings – Plastik Child

текст: Рада Матева

There are no comments.

Please Leave a Reply

TrackBack URL :

pagetopАсене, дай нагоре!

  • Слушай ни

    Всеки четвъртък. Вече на HD

  • Categories

  • Recent Posts

  • Tags

  • Archives